Apr 08

Sanje vsakega profesionalnega športnika so gotovo Olimpijske igre. Žal ti jih včasih preprečijo poškodbe, bolezen, ali zgolj nesreča oz. nedoseganje pravih rezultatov, čeprav bi morda na samih igrah dosegel zgleden rezultat. Nikakor pa ti teh sanj ne bi smela vzeti politika.

Sam sem bil včasih športnik, lahko rečem tudi, da precej resen in tudi precej perspektiven. Ko je bil ta šport tudi v Sloveniji še med priljubljenejšimi, sem tudi sam sanjal o nastopu na Olimpijskih igrah, a ko je za moj šport izpuhtelo zanimanje, sem se sprijaznil… in še vedno začetek in konec iger pospremim s solzami v očeh. Vseeno pa upam, da jih bom videl – če drugače ne, zaradi službe. :-)

Skratka, zaradi zgoraj napisanega vem, kaj Olimpijske igre pomenijo športniku. VSE!

Tako tudi vem, kakšno je razočaranje ob tem, ko se za določen turnir pripravljaš dlje časa in potem ti kakšna poškodba prepreči udeležbo. Nekateri športniki svojo kariero gradijo zgolj in samo za nastop na Olimpijskih igrah, svoje življenje podrejajo treningu in se trudijo. Končno jim uspe, z nekaj dobrimi, no, drugod, po drugih državah raje odličnimi rezultati, se kvalificirajo na Olimpijske igre. Videli bodo, kako se prižge olimpijski ogenj, le njim v čast, celotne igre le njim v čast.

In potem pride nekdo, ki niti nima pojma, kako zelo zna takšna stvar boleti in ubiti um in predlaga bojkot Olimpijskih iger. Sicer ne vem, koliko se je ukvarjala s športom gospa Clintonova, a vseeno, tudi, če se je, premalo intenzivno in zagreto, da bi vedela.

Gospa Clintonova je namreč gospodu Bushu zaradi nedavnih sporov med Kitajsko in Tibetom predlagala bojkot letošnjih Olimpijskih iger. Res je, nagaja ta spor tudi Olimpijskim igram (vsaj protesti nagajajo olimpijskemu ognju napredovanju po svetu), ampak, mislim, da morata Tibet in Kitajska sama rešiti problem. Prav gotovo jima pri reševanju ne bodo pomagali ameriški športniki, ki bodo namesto v bojih za olimpijska odličja, doma pred televizorji. Nikakor ne. In enostavno se mi ne zdi fer, da zaradi političnih sporov trpijo športniki, da zaradi tega trpi šport. Šport sam ima že tako ali tako preveč preglavic z dopingom, s korupcijo in še s čim… Zakaj bi uničili še tisti, en in edini, pravi olimpijski duh?

 • Share/Bookmark
 

25 odgovorov na “Razblinjene sanje?”

 1. kavnikova Pravi:

  blef je blef, kokrkol obrneš. :D :D
  je blo pa luštno v Sidneyu, ko smo čofotal po bazenu, ja :)
  Ah, zgleda, da letos s Kitajci nau nč, k ne dajo lamam nč jest.
  pa hvala za vse ribe :)

 2. homerun homerun Pravi:

  Dobro zapisano. Sam sem se spraševal o tem ravno včeraj. Olimpijske igre da ali ne. Ampak nekako sem dognal, da je to le šport in da kljub odpovedi OI ne bi bilo nič bolje kar se spora med Tibetom in Kitajsko tiče. Tako da ti dajem povsem prav!

 3. Dizzy Pravi:

  @homerun: hvala! ker sem se bal, da bom kakšno nasprotovanje dobil za začetek, pa me veseli, da imam somišljenika.

  In tudi pod tvoje mnenje se podpišem – odpoved iger ne bi naredila ničesar! Zgolj nepopravljivo škodo.

 4. homerun homerun Pravi:

  http://homerun.blog.siol.net/2008/04/07/olimpijske-igre-da-ali-ne/
  To je moje včerajšnje razmišljanje. Sem ga do danes popolnoma spravil na stran športnikov!

 5. hathor Pravi:

  no…tudi v športu in pri OI je precej preveč politike zraven…

 6. mweiss Pravi:

  Ja, saj te razumem. OI so za poklicnega tekmovalca VSE. Tudi v redu. Pa vendar, so fucking what! T.i. »šport« je današnjemu poklicnemu tekmovalcu kruh. Kot jo litostrojski delavci zjutraj mahnejo v livarno, tako se Čop in Špik sem ter tja drajsata po gladini kakšnega jezera, Čeplakova se v krogu preganja po stadionu, Avbljeva pa se fukne iz letala. Aha, pred kakšnim letom ali dvema je Bobovnik na nacionalki imel prispevek o Ireni Avbelj. Ko jo je vprašal, kaj jo po vseh osvojenih naslovih v padanju iz letala sploh še motivira. Pa je odgovorila, kako se boji, da bi brez tega posla morala delati v kakšni pisarni. SIC! Aha, zato mora letalski klub iz Lesc za treninge Avbljeve in še nekaj mandeljcev, dnevno pokuriti letni proračun slovenske družine. In kaj imajo drugi ljudje od tega? Čistejši zrak? Manj toplogrednih plinov? Manj lakote in bolezni v Afriki? Ne, čisto nič na nulto potenco. Šport je posel in politika. Točno to so OI in še najbolj zanimive bi bile, če bi jih bojkotirali. O tem bi se govorilo še dolga leta.

 7. Teja Pravi:

  @mweiss

  Aja…kaj pa naprimer športu kjer ni toliko denarja da bi se od tega dalo preživeti? Tistim športnikom pa to res pomen vse!

 8. mweiss Pravi:

  Vsekakor. Občudujem triatlonce, pa udeležence ljubljanskega maratona in njim podobne ter še veliko njim podobnih. Težko pa najdem dobro besedo za Beckhama, ki za goro dolarjev brca žogo, ali pa nedorasle dedce, ki se po Monte Carlu v avtomobilčkih gredo igrico, kdo prej pride.

 9. homerun homerun Pravi:

  @mweiss: Ali resno misliš, da je v padalstvu veliko denarja, da Avbljeva skače le zaradi tega? Mislim, da gledaš preveč ozko. Tudi za nas, navadne smrtnike je šport zanimiv, saj se lahko s tem zabavamo(ob spremljanju tega športa na primer). David Beckham (in ostali nogometaši) pa so pač dobri v brcanju žoge. Žal nam je, če ti pač nisi športni tip človeka in se zdaj jeziš nanje, ker imajo ogromno denarja, ker so znali izkoristiti svoj talent. Strinjam se, da dobijo prevelike denarce, ampak takšno je življenje in tvoje repenčenje ne bo prav nič pripomoglo k temu, da bi ti vrhunski športniki dobili manj denarja, sirote v deželah tretjega sveta pa kaj več.

 10. Tjanci Pravi:

  Dizzy odlično napisano..jz sm tut mnenja d olimpijske igre morjo bit..ne glede na razmere..

 11. EVA999 Pravi:

  Upam, da me dizzy ne bo izbrisal iz kroga zaželenih ;) ampak žal se strinjam z mnenjem mweiss-a/ove …

  Šport že davno ni tisto, za kar se proklamira. Preveč umazanije se lepi nanj, od politike do zaslužkarstva. Seveda večina športnikov za to ni kriva. Vendar se stvari ne bodo spremenile, če bomo ljudje videli samo do naslednjega vadbišča, takega ali drugačnega.

  Kje so časi, ko smo v tistem grškem raju skupaj z bogovi določili, da se v času OI prenehajo vojne in se gremo res samo šport!

  : )))

 12. Dizzy Pravi:

  @Eva999:

  Kje so časi, ko smo v tistem grškem raju skupaj z bogovi določili, da se v času OI prenehajo vojne in se gremo res samo šport!

  That’s my point!!

  In bojkot k temu ne bo kaj dosti pomagal. Sem pa že sam rekel – trenutno je šport sam v dost veliki godlji in… ne vem, takšni predlogi mu bodo samo še bolj škodovali.

 13. stojko Pravi:

  kitajci so zaenkrat še daleč v zimskem stanju, medtem ko so Čehi že v Evropi, tako da najprvo bo potrebno upedenati avtobusarje, da se privede krivca na popravni izpit brez problemov z akreditiranimi izletnimi zonami. Je mamco sinhrono prineslo mimo vseh lažnjicev. Plačat bo pač treba penale, ampak ona je najbrž edina, ki še ni obvisela, tako da se prav nič z veseljem ne nadejam prvomajskih praznikov in kampiranja v luksuznem parku pred hotelom.

 14. Darja Pravi:

  Problem je, ker gre za politiko tako med Kitajsko in Tibetom, kot med Kitajsko in Bushem. Po mojem v nobenem primeru ne bo nihče ničesar rešil. Dejstvo je, da tako Kitajci, kot Tibet na nek način OI izkoriščajo za svoje politične namene. Tibet, da bi pokazal na krivice, ki sem jim godijo in Kitajska, da bi vse skupaj lepo potuškala, ker so pač oči svetovne javnosti trenutno obrnjene nanjo. Edini način bi bil, da se OI prestavijo drugam (kar pa ne gre zaradi logistike), potem pa naj se oni sami zmenijo.

 15. vanja Pravi:

  Imaš prav, tvoje razblinjene sanje in tvoje trdo delo, je veliko bolj pomembno od nekih Tibetancev in tega, da so mučeni, ubijani in zatirani. Who the fuck are they anyway!

 16. Dizzy Pravi:

  To ni naš problem. To ni problem Amerike. In to ni problem športnikov. Gre za problem Kitajcev in Tibetancev. In oni ga morajo rešiti. Lahko svet pomaga, ampak ne na tak način, kot ga je zastavila gospa Clintonova.

 17. EVA999 Pravi:

  Ugovarjam Vanji … Kaj, če se najde kdo, ki bo čez kako desetletje rekel tudi: who the fuck are these Slovenians, anyway — ko se bomo morda utapljali v evropeizaciji, skupaj z vsem kar smo in imamo? …

  Ljudje nismo samo za kruh in igre tukaj … ‘Neki’ Tibetanci so morda rešitev tega sveta, glede na način, kako živijo, mislijo in delujejo!

 18. homerun homerun Pravi:

  Ja eva. Maš prav. Je že res, da je Tibetancev malo. Ampak tudi nas Slovencev ni veliko in dandanašnji, ko svet ni tako zanesljiv, se tudi nam lahko kaj slabega zgodi.

 19. mweiss Pravi:

  homerun, šport je, da grem popoldne na bicikel in jutri metat na koš. Čop pa je poklicni veslač in Avbelj poklicna padalka. Litostroski delavec bo naredil turbino, ki bo poganjlala elektrarno in moj PC, Žitov delavec pa kruh, ki ga bom jedel za zajtrk. Čop in Avbelj pa bosta mešala vodo in zrak. Razlika je več kot očitna!

 20. homerun homerun Pravi:

  Ja. Ti si rekreativna športnica ona dva sta pa profesionalna oz. poklicna. Pa vem da je razlika kaj delata Čop pa Avbljeva. Vem tudi da je delo litostroskega delavca vse prej kot lahko. Ampak če se športnik poškoduje ali pa da država bojkotira OI to lahko pomeni konec sanj za pot na OI. Litostroski delavec pa se po poškodbi lahko vrne na delovno mesto. Kot kaže ne razumeš, da imajo eni takšne, drugi pa drugačne želje.

 21. Dizzy Pravi:

  Poleg tega, da se lahko litostrojski delavec vrne nazaj na delo, ima bolniško tudi plačano. Za športnika denimo poškodba lahko pomeni tudi konec kariere – kot tudi bojkot OI…

 22. mweiss Pravi:

  Res je in jaz s svojim mnenjem tega ne bom spremenil. Poizkušam zgolj podati mnenje, da se mi mešanje vode in zraka zdi nepomembno v primerjavi z možnostjo vpliva proti genocidni politiki. Pa da se razumemo. Tibet ni največji in še zdaleč ne edini problem. Veliko večji genocid zaradi človeškega pohlepa se dogaja nam bližje v Afriki. Zaradi vojne za surovine, kar okupacija Tibeta tudi je, vsak dan tudi na črnem kontinentu umirajo ljudje. In če bi obstala majhna, zgolj minimalna možnost, da tekmovalci s svojo držo zamajejo kitajsko samoljubje in aroganco, bi naredili več kot z vsemi rekordi in medaljami v zgodovini OI. In ker zgledi vlečejo, bi se morda začeli ozirati tudi po Afriki. Ampak ne, to se ne bo zgodilo. S karto za Peking v roki, s podpisano pogodbo s sponzorjem in z obljubljeno premijo v mislih se da najbrž zlahka zamižati ter iti mimo problemov. Bolno!

 23. Teja Pravi:

  offtopic: kako ugasneš da ti ne pošlje več maila?

 24. Dizzy Pravi:

  Spodaj, kjer pišeš komentar, imaš okence – o nadaljnih komentarjih me obvesti na e-mail naslov ali nekaj podobnega. Tam moraš nekaj uredit…

 25. homerun homerun Pravi:

  @teja: Ko ti pošlje na mail obvestilo imaš možnost, da izklopiš obvestilo o komentarjih. Ena povezava je. Klikni in boš videla da bo konec.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !