Apr 07

Kaj si? Kje si? Kdo si? No, poba, viden včeraj, v McDonaldsu na Čopovi, ni imel najbolj razčiščenih pojmov. Vsaj glede tega, kaj si oz. kdo si.

Med potepom po sončni Ljubljani sem se malce ustavil v McDonaldsu, na Čopovi. Mi je zadišal en milkshake, vanilijin. Pa malo posedet… ;-) Sedim in srkam svoj priboljšek, ko pride skupinica kakšnih osmih mladcev – če rečem, da so bili sila glasni, obuti v svetleče superge “Najk šok”, punce pa z očali “Dolce Banana” je veliko povedanega. A vseeno, je v tej gručici življenja prepolnih otročajev izstopal fante – pri včerajšnjih temepraturah ga na glavi ni niti najmanj motila kapa, samo, da je “La Košta”. Hodil je okoli mize, za katero so sedeli, se drl in nadlegoval svoje “prijatelje”. “Prijatelje” zato, ker se jim je na obrazih videlo, da so ga malce siti. Skratka, fant je nadlegoval dekleta (“Hajde, idemo na WC, bit će žešće“) in potem, ko se od treh deklet ni nobena zmenila zanj, se je spravil na “prijatelje”. “A stari nou, dej mi mał te svoje špegłe posod… da te ne izšamaram…” In mu jih seveda noče dati, pa ga malce butne v zameno. Pa gre do drugega, pa ga nadleguje… No, tretji se ga usmili in mu malce posodi svoja “Hugo Zoss” očala. Fant si jih veselo natakne in spet začne šarmirat dekleta… kot, da jim bo zdaj kaj bolj všeč.

Potem pa pride trenutek, katerega bi lahko uporabili tudi v reklami za Mastercard – saj veste, tista reklama, ko nekaj stane toliko, tisto toliko, končno zadovoljstvo pa neprecenjlivo… Skratka – zazvoni mu telefon.

Se oglasi: “Ja, prosim?

Nadaljuje: “Ja, tuki sm, v McDonaldsu, s prjatli smo šli sam na eno pito…

Vidi se, da je malce kregan: “ne, mami, ne bom preveč zapravu, res ne…

Vidi se, da je še malo bolj kregan: “okej mami, sej pridem domov…

Očitno mati, ga še enkrat okara, ko reče: “ja, no, takoj pridem, čaw, mami…

Kam so šli pa ł-ji, pa ć-ji… naglasak?

In kot, da to ni dovolj, se obrne proti kolegom in reče: “Ajde, kołegi moji, grem kod kuće, mam že kosiło…” Oni pa se samo smejejo… Ni čudno, mar ne?

Priznam, tudi sam se dostikrat kaj zafrkavam v nagłasku, sploh ko sva z najboljšim prijateljem v elementu, ampak se vidi da se gre za zayebancijo… Se ne obnašam, kot tale fante in se ne mečem ven, tako kot tale fante.Sem si samo mislil – “kaj si zdaj, mater, si ali nisi?

Po moje je najbolje, da si kar si. Ne da se nekaj pretvarjaš, da si… Bodi to kar si, ker le ti znaš to najbolje.

 • Share/Bookmark
 

13 odgovorov na “Si ali nisi (debilizmi – part 5)”

 1. EVA999 Pravi:

  ‘Po moje je najbolje, da si kar si. Ne da se nekaj pretvarjaš, da si… Bodi to kar si, ker le ti znaš to najbolje.’ – je Dizzy reku.

  In celo več: le kadar sem, kar sem, je življenje takšno pravo – in enostavno. Niha z mojimi lastnimi vibracijami, ubrano je na mojo melodijo. Zato nimam nobene težave, da temu primerno odzvanjam tudi sama.

  Pretvarjanje – ki je v bistvu laganje samemu /sami sebi – po nepotrebnem zahteva določeno energijo, ki je itak nimamo nikoli preveč.

  Tvojemu junaku se čisto mirno lahko primeri, da bo nekega dne obstal praznih rok pred ogledalom, kjer ne bo nobenega odseva …

  Lep dan imej, Mr. Bloggy!

 2. Dizzy Pravi:

  Eva999: ne bi se mogel bolj strinjat, res ne…

 3. Zvita T.v. Zvita T.v. Pravi:

  O ja, tud sama dost takih vidim in slišim.. je pa že moderno da ne govoriš slovensko al kako? Sj ne rečem, ko je zajebancija je zajebancija, ko je vic.. je vic, ko je svašta je svašta.. je to, ne pa da ti neki L-jaš, ker misliš da boš s tem ql izpadel. To leti predvsem na mlade slovenske Janezke, ki hočejo bit IN. Klinc pa taka moda :roll:

 4. hathor Pravi:

  Ja, sem tudi jaz slišala, da je to zdaj neki grozn modiš…nimam pojma zakaj…

 5. stardust Pravi:

  tej drzavi manjka en hitler… al pa vsaj V.D. le tega…

 6. Gelchy Pravi:

  To kar si opisal, smo najbrž vsi že nešteto krat doživeli v vsaj približni obliki. Naša preljublja Ljubljana postane neokusna s takimi nekulturneži. Tokrat si imel najbrž veliko srečo, da je ta pisana skupinica imela samo enega “junaka”. Kaj narediš ko jih pride 5 ali 10 takih, nimaš se pa kam obrnit da bi dobesedno kozlal?! Sovražim petkove večere v Koloseju – zakaj že? Ker je vsa mularijo (definitivno pod 20 let) tam, špilajo frajerje in si upajo absolutno preveč. In res mi je užitek it kak večer ven s prijateljicami v mesto, ko se za mano 17 let mulc iz Fužin dere: “Kje si pićka”?! Ja res se imamo fino. Vso to mularijo dva krat okol ušes pa domov spat po risanki. Vse prenesem, tud mene je razmetavalo pri tej starosti, samo lepo prosm – a lahko en mal kulture?

 7. Darja Darja Pravi:

  Pa kje jih ti najdeš? Očitno moram več po mestu hodit. ;)

 8. EVA999 Pravi:

  Dizzy, če pokomentiram tvoje pisanje še s strani jezika:

  Slovenščina je v resni nevarnosti! In s slovenščino morda tudi Slovenija … Niso nas uspeli izbrisati različni škornji, ki smo jih bili deležni, od KuK-jevskih, avstroogrskih, do drugih junakov, ki so v dolgi zgodovini posegali po nas. Slovenca sta vedno rešila jezik in kultura. Kje bomo pristali, če se bomo obojemu na vsakdanji ravni pričeli odpovedovati? Saj ni samo jug tisti, ki nas ogroža. Kaj pa vse to ful-kulanje in ostale bedne anglistične izposojenke oz. bolj mašila, ki se vedno bolj vpletajo v naš vsakdanji govor? Kako žalostno je slišati ljudi, ko pred kamero enostavno niso sposobni izraziti svojih misli in občutenj v preprosti in razumljivi slovenščini. Človek postane naravnost žalosten, ko sliši, kako nepremišljeno (kje so lektorji!) smo zamenjali glagola ‘zadeti’ in ‘zadati’ (nekomu nekja) : zadenem na lotu, in ZADAM rano … Oblike ‘zadAnem’ recimo slovenščina sploh ne pozna! Pa jo dnevno slišimo na ulici, na radiu in TV. Da o tem, kakšna žalostna usoda preti dvojini, tej čudoviti posebnosti našega jezika, sploh ne govorim.

  No ja, zaneslo me je : )) sori! (hihi! Tudi jaz, tudi jaz ;) )

 9. Dizzy Pravi:

  Zato sem sam vesel, da imam tako službo, s katero ohranjam slovenščino pri življenju. Pazim na dvojino, malo množino (trije/štirje so) in veliko množino (pet/šest/… jih je), pazim, da kolikortoliko pravilno pišem. Vem, da se motim, velikokrat, oz. glede na službo še prevečkrat – ampak – trudim pa se. Nekaj, kar mladežu fali….

 10. Gelchy Pravi:

  Jst pa mislim, da sploh ni problem mladine v govorici. Daleč od tega. Sleng je pač sleng in vedno bo. Sama tudi pišem blog in ga pišem v mojem jeziku – okrajšujem, uporabljam poslovenjene tujke, se spakujem in slovnično popolnoma narobe. Pa kaj, to je pač moj svet. In tudi mladina je v svojem, kako govori je še najmanj. Lahko si presneto vredu človek z obnašanjem, pa pač govoriš kot tebi paše. Za moje pojme je problem današnje mladine v obnašanju! Spakovanje gor ali dol že vredu, samo tist občutek za kaj je prav in narobe jim je izpuhtel. Vsekakor pa tukaj ciljam predvsem na balkanski del mladine, če se lahko tako izrazim. Žal, ampak tako je.

 11. Dizzy Pravi:

  @Gelchy: na pol bi se strinjal s tvojim komentarjem, vsaj, kjer je govora o obnašanju. ;-) Mislim, da smo si, ko smo bili sami v teh letih, upali precej manj, kot si mladina danes, ker smo imeli manj pravic, ker smo bili manj zaščiteni. Včasih, če si ga fino polomil, si jih dobil po zadnji plati in ti naslednjič ni niti padlo na pamet ušpičiti nekaj podobnega. Danes, ga samo okregaš, pa greš že piano špilat… :-p

 12. Tjanci Pravi:

  ko spremljam svet okoli sebe…brez besed..kaj se dogaja že v sami ljubljani.pa sj ne po mojem sam tukaj…a je to normalno..pa sj tole sploh ni osamljen primer..čeprav priznam ,da prvič slišim d je komu ql k balkansko govori namest po slovensko:)ponavadi se mi dogaja da govorijo napol anglešk mal slovensk mal po lublansk in mam resne probleme razumevanja..že pri svojem bratu opažam d si strašn kul če govoriš po angleško bognedaj da kako usekaš po domače k si kmet:)pa sma sam 7 let razlike..in on je še v puberteti=)počasi začenjajo pozabljat kaj je lepa slovenska beseda..in to je žalostno..sej tut jz ne govorim lepo slovensko..doskrat kakšno besedo skrajšam..in doskrat vsekam kako narečno..sam “jebat ga” jz sm pač štajerka:)

  EVA999…lepo povedano..ne bi se mogla bolj strinjat s tabo

 13. EVA999 Pravi:

  Dizzy, lepo te je brati, tako da za tvojo slovenščino ni kaj skrbeti. Ravno zato tako rada pokukam sem. Vsebina je lepo ubrana z obliko in še nasmehneš me tako pogosto, da ti bom kar še težila : ))
  Lep vikend – huraaaa! Končno!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !